Schotelkijker kan niet zonder satmeter

Satmeters zijn een noodzakelijk kwaad geworden voor de satellietkijker. Totaal TV neemt twee modellen van het merk Xsarius onder de loep.
Met de komst van bandbreedtebesparende technieken is het uitrichten van een schotelantenne zonder hulpmiddelen bijna niet meer te doen. Een goed uitgerichte schotelantenne is echter nodig om onder elke weersomstandigheid ongestoord en storingsvrij naar satelliettelevisie te kunnen kijken. Zeker voor ontvangst van de pakketten van CanalDigitaal en TV Vlaanderen op de Astra3-satellietpositie luistert de uitrichting van de schotelantenne nauw. Enkele millimeters afwijking van de ideale afstelling kunnen al zorgen voor blokken of uitval van het beeld bij een forse regenbui.

Prijsklassen
Natuurlijk zijn er satmeters in verschillende prijsklassen. De meeste schotelbezitters kennen wel het kleine apparaatje dat gaat piepen als de juiste satelliet is gevonden. Nog steeds zijn deze apparaten voor enkele tientallen euro's te koop. Maar echt aan te raden zijn ze niet. De schotelantenne moet tegenwoordig veel preciezer uitgericht worden, en daar hoort een nieuwe generatie satmeters bij. Ook die zijn er in diverse prijsklassen. De echte professional die dagelijks met het uitrichten van schotelantennes bezig is, kiest dan voor een duurder model van enkele honderden euro's. Voor consumenten is dit soort apparaten niet alleen onnodig prijzig, maar ze komen met zoveel functies dat ze hierdoor niet erg gebruiksvriendelijk zijn. Xsarius biedt voor rond de honderd euro twee satmeters aan die naadloos aansluiten bij de behoeften van de modale satellietkijker.

Xsarius Satmeter HD Easy
Het instapmodel in nieuwe lijn van Xsarius heet HD Easy. Dit apparaat heeft een adviesverkoopprijs van 99 euro. Distributeur Astrasat levert het apparaat voorgeprogrammeerd, zodat het direct uit de doos kan worden gebruikt voor de belangrijkste in Europa te ontvangen satellietposities. Het gaat hierbij om Astra1 (19,2 graden oost), Astra2 (28,2 graden oost), Astra3 (23,5 graden oost) en Hot Bird (13 graden oost). Het fijne van deze satellietmeter is dat hij over een tuner beschikt die geschikt is voor zowel DVB-S als DVB-S2. Hierdoor kan een transponder met alleen in MPEG4 uitgezonden SD-kanalen zeer nauwkeurig worden uitgericht. Dat is vooral voor abonnees van CanalDigitaal een TV Vlaanderen een groot pluspunt.

Prettig in gebruik
De Xsarius Satmeter HD Easy wordt geleverd met een goede en uitgebreide Nederlandse handleiding. Om de satmeter tegen vallen of stoten te beschermen wordt een blauwe siliconen beschermhoes meegeleverd. Met de stroomadapter kan het apparaat opgeladen worden. Met een volle batterij heeft men meer dan voldoende tijd om meerdere schotelantennes uit te richten. Het apparaat kan ook op netspanning gebruikt worden. De Xsarius HD Easy heeft een handzaam formaat, maar de meegeleverde halsriem is een uitkomst omdat de gebruiker hierdoor beide handen vrij heeft bij het uitrichten van een schotel. Het heldere en duidelijke 2,4 inch display kan tijdens de werkzaamheden probleemloos worden afgelezen. Met dit display kunnen we - in combinatie met de aanwezige bedieningsknoppen - door het menu scrollen en de juiste afstelmogelijkheid kiezen. Grafisch wordt getoond hoe de voortgang van de uitrichting verloopt. Handig is dat de HD Easy over een gps-systeem beschikt dat automatisch vaststelt waar de schotel zich bevindt. Aan de hand hiervan wordt eveneens automatisch de juiste azimut en elevatie berekend. De ondersteuning van NIT-satellietherkenning en de DiSEqC-protocollen 1.0 en 1.1 maken het apparaat nog completer. Ook multisat-schotelinstallaties met maximaal vier satellietposities kunnen zo nauwkeurig uitgericht worden. Dat maakt deze satellietmeter dus ook geschikt voor uitrichting van de door CanalDigitaal en TV Vlaanderen geleverde LNB-modellen DUO LNB en Triple LNB.

Beeld en geluid
Met de satellietmeter zijn verschillende ontvangstwaarden op een makkelijke manier meetbaar. Via een LED-indicator kan duidelijk de signaalsterkte tijdens de schotelinstallatie uitgelezen worden. Via het display kunnen we onder meer de waarden van signaal/ruisverhouding (SN), en bit error rate (BER) te weten komen. Mocht het tijdens de installatie te schemerig worden, dan biedt de in de satellietmeter ingebouwde zaklamp uitkomst. En voor wie heimwee heeft naar de tijd van de piepende satmeter: naast optische aflezing kan de HD Easy Pro ook nog het ouderwetse akoestische signaal afgeven. De Xsarius HD Easy wordt voorgeprogrammeerd geleverd. De gebruiker kan desgewenst echter bepalen welke satellieten door het apparaat herkend moeten worden. Een USB-aansluiting - kabel meegeleverd - maakt het mogelijk om satellieten uit het apparaat te verwijderen of toe te voegen. Altijd handig voor wie met de caravan of camper op vakantie gaat en door meerdere landen reist met 'exotische' satellieten. De USB-aansluiting kan tevens gebruikt worden om het apparaat van nieuwe firmware/software te voorzien. Belangrijk bij dit alles is dat niet alleen de gebruikshandleiding in het Nederlands is, maar ook ook de schermtaal in Nederlands beschikbaar is.

Xsarius HD Easy Pro
Voor dertig euro meer - adviesprijs 129 euro - is de Xsarius Satmeter HD Easy Pro verkrijgbaar. En die meerprijs is de HD Easy Pro zeker waard. Naast de functionaliteiten van de Easy Pro heeft deze satellietmeter een veel snellere chipset aan boord. Veranderende meetwaarden zijn door de snellere reactietijd nog eerder op het scherm en het LED-display te zien. Daarnaast heeft het duurdere model een gevoeligere tuner en de accuduur is door gebruik van een Li-ion batterij maar liefst tot tien uur uitgebreid. Maar er zijn ook belangrijke technische voordelen voor de veeleisende gebruiker. Zo beschikt de HD Easy Pro over een spectrum analyzer. Waar de HD Easy slechts één transponder gelijktijdig kan uitlezen, kan de Easy Pro HD dit met acht transponders tegelijk. Men kan dus duidelijk zien wat de verbeterde uitrichting van een bepaalde transponder voor consequenties heeft voor de ontvangst van andere transponders op dezelfde satelliet. Op deze manier ziet men heel overzichtelijk op het kleurendisplay hoe de schotel uitgericht kan worden voor de optimale ontvangst van de belangrijkste transponders op een bepaalde satelliet. Ook de meetmogelijkheden zijn uitgebreid. Naast de BER- kan ook de MER-waarde (modulation error ratio) gemeten worden. Daarnaast zijn er meer DiSEqC-mogelijkheden. Naast 1.0 en 1,1 worden ook 1.2 en USALS ondersteund. Hierdoor zijn ook multisat-schotelinstallaties met meer dan vier LNB's en draaibare schotelinstallaties zeer nauwkeurig uit te richten. Ondanks die extra mogelijkheden blijft de HD Easy Pro in gebruik zeer gebruiksvriendelijk.

Conclusie
Satmeters zijn er in diverse prijsklassen met daarbij behorende mogelijkheden. Xsarius biedt met de HD Easy en HD Easy Pro betaalbare meetapparatuur waarmee elke satellietkijker de schotelantenne probleemloos zo nauwkeurig mogelijk kan afstellen en uitrichten. Onze voorkeur gaat uit naar de HD Easy Pro, die voor een meerprijs van dertig euro heel veel extra's biedt.

Ga hier naar de Xsarius Easy HD

Ga hier naar de Xsarius Easy HD Pro