Wat hebben we nodig om satelliet TV te kunnen kijken?


Satelliet Schotel Antenne
Een vaak ovaal/cirkel vormige schotel die de antenne bevat. Wordt gericht op de satelliet die het signaal uitzend. Een schotel reflecteert het signaal van de satelliet, daarom zorgt een grotere schotel normaal gesproken voor meer en een betere ontvangst en beeldkwaliteit. Zo heeft u in het zuiden van Spanje of Portugal een 85 cm schotel. In de rest van Europa kunt u meestal al volstaan met een 65 cm schotel.

Er zijn handmatig bediende schotel antennes en volledig automatische schotel antennes.

- Volledig Automatische schotels antennes zijn daarentegen juist handig wanneer u televisie wilt kijken in bijvoorbeeld uw camper/caravan. Wanneer u op een nieuwe stopplaats komt kunt u de schotel zelf laten zoeken naar de juiste positie, waar u dit bij een handmatige schotel zelf zal moeten doen.

- Handbediende schotel antennes kosten in de regel minder dan automatische schotels. Handmatige schotels dient u (of de specialist) zelf af te stellen. Deze schotels zijn bijzonder geschikt voor bij u thuis of bij uw eventuele vakantiewoning. U hoeft de schotel hier namelijk niet vaak ik korte tijd af te stellen.

LNB & LNB houder
Hier boven is uitgelegd dat de schotel het signaal van de satelliet reflecteert. De schotel reflecteert het signaal naar de LNB, die uiteindelijk het signaal ontvangt. De LNB een elektronische eenheid -ook wel kop genoemd- die met een arm bevestigd zit aan de schotel.

De LNB zit dus aan de arm van de schotel. maar aan de arm zit eerst een LNB houder, dit is een klem waar de LNB zich in bevind. Wilt u zenders van meerdere satellieten ontvangen met gebruik van één en dezelfde schotel, dan is dat vaak mogelijk. Om een zo hoog mogelijke kwaliteit te waarborgen raden we aan om hiervoor meerdere losse LNB's te gebruiken, elk voor zijn eigen satelliet. hier zijn speciale LNB houders voor, zgn Multyfeed houders.

Satelliet Ontvanger
De LNB ontvangt dus het signaal. Vanaf de LNB kunt u een coax kabel aansluiten op een digitale (HD) ontvanger. Deze ontvanger vertaalt het signaal naar beeld en geluid op uw televisie. Vaak word er gebruik gemaakt van satelliet ontvangers in de vorm van extern apparaat. Het is ook mogelijk een televisie aan te schaffen waar de ontvanger bij de televisie is ingebouwd. (DVBs2 tuner) In beide gevallen is het belangrijk om u goed in te lezen of te laten informeren voor wat voor satelliet aanbieders de apparatuur geschikt is. Wij kunnen u daar desgewenst uitgebreid over informeren.

Smartcard CI Module
De hierboven beschreven satelliet ontvangers hebben ruimte om een platte insteekkaart of CI module te plaatsen. Deze kaarten worden smartcards of ook wel (CAM) modules genoemd. Op deze kaart verwerkt uw provider uw abonnement zodat u de juiste zenders ontvangt. U kunt een abonnement nemen op Canal Digitaal of Joyne. Voor meer informatie over deze twee providers kunnen wij u uitgereid informeren. Er zijn abonnementen voor thuis, maar ook voor onderweg. Zgn Flex abonnementen kunnen worden afgesloten voor 3 of 6 maanden.

Bevestigingsmaterialen voor de schotel
Wanneer u een schotel antenne heeft zal deze uiteraard ergens aan bevestigd moeten worden.
In sommige situaties is het fijn om uw schotel vast te zetten, bijvoorbeeld thuis of bij uw eventuele vakantiewoning. Dan is het mogelijk om uw schotel te bevestigen met bijvoorbeeld een muurbeugel. Voor meer bevestigingsopties voor de schotel bij u thuis of bij uw vakantiewoning kunnen we u uitgebreid informeren. Voor iedere situatie hebben we wel een oplossing.

Wanneer u met een caravan of camper op vakantie gaat, en televisie wilt kijken is de kans groot dat u een automatische schotel heeft of aan zal schaffen. Deze worden door (onze) monteurs vakkundig op uw dak gemonteerd. Niet elke schotel is even waterdicht. Voor advies over een goede schotel in uw situatie kunt u gerust contact met ons opnemen.
Wanneer u toch een handmatige schotel wilt voor onderweg kunt u het best gebruik maken van een statief om uw schotel te plaatsen. Zorg altijd dat de schotel stevig vast staat om omvallen te voorkomen.

Coax kabels en connectoren
Zoals eerder al gezegd is het nodig een coaxkabel te leggen tussen de LNB en de ontvanger (of televisie met ingebouwde ontvanger). Daarnaast is het bij gebruik van een externe ontvanger nodig een HDMI kabel aan te sluiten op uw televisie. Om de bekabeling juist te monteren zijn er ook connectoren benodigd. Hier helpen we u uiteraard graag mee.Wij kunnen middels een compressietang de connectoren muurvast op de coaxkabel zetten.