De Xsarius Pure HD heeft de beschikking over één tuner, die niet verwisselbaar is. De fabrikant heeft twee verschillende uitvoeringen op de markt gebracht: satelliet en kabel. In onze test beperken we ons tot de satellietontvanger. We hebben echter ook de kabeluitvoering uitvoerig aan de tand gevoeld. De prestaties van beide ontvangers zijn gelijkwaardig. De kabeluitvoering kan bij kabelbedrijven in heel Nederland worden gebruikt. Voormalige UPC-abonnees (tegenwoordig klant van Ziggo) kunnen met de Xsarius Pure HD alleen de ongecodeerde zenders bekijken. De UPC-smartcard werkt namelijk niet in de ingebouwde kaartlezer omdat een koppeling met de hardware noodzakelijk is, en dat kan alleen met door Ziggo in bruikleen geleverde mediaboxen. Dit is overigens geen specifiek probleem van de Xsarius Pure HD: dit geldt voor elke kabeldecoder die niet door UPC/Ziggo is geleverd. De kabeluitvoering van de Xsarius Pure HD is ook geschikt voor Digitenne. De gebruikte tuner kan overweg met de uitzendnormen DVB-T en DVB-T2. De Digitenne-smartcard werkt probleemloos in de interne kaartlezer.

Verpakking
We zien het vaak anders, maar de Xsarius Pure HD wordt in een zeer fraaie en luxe ogende verpakking geleverd. Door de robuuste doos is de kans dat de ontvanger tijdens vervoer en verzending beschadigd raakt minimaal. De decoder zelf is bijzonder klein. Wat opvalt zodra we hem in de hand nemen, is dat het geen goedkoop aanvoelende of ogende decoder is. Dat stemt ons vrolijk, net als het land van herkomst van de ontvanger. De meeste decoders van deze afmeting en prijsklasse worden in China gefabriceerd. De Xsarius Pure HD laat de importeur echter in Zuid-Korea maken. In veel gevallen betekent dit dat de kwaliteit van de gebruikte onderdelen beter is. Dat is natuurlijk niet met deze kortlopende test te beoordelen, maar het feit dat de decoder wordt geleverd met drie jaar garantie - een jaar meer dan wettelijk verplicht - is veelzeggend.

Accessoires
Naast de decoder zelf vinden we in de doos een beknopte maar duidelijke Nederlandstalige handleiding en een redelijk grote afstandsbediening. Voor het analoog aansluiten van de ontvanger is een verloopkabel van mini-jack naar A/V-cinch aanwezig. Heel belangrijk is de infraroodsensor. Hierdoor wordt het mogelijk om de decoder uit het zicht achter de televisie of in een kast te plaatsen en toch probleemloos met de afstandsbediening te bedienen. Voeding gaat met een externe adapter. Ook dat is een groot voordeel. Niet alleen is hierdoor de warmteontwikkeling in de decoder minder, maar hij kan ook eenvoudig mobiel - bijvoorbeeld in caravan of camper - worden gebruikt.

Aansluitingen
De ontvanger heeft een matzwarte uitvoering en een vrij sobere voorzijde met alleen twee led-lampjes en de sleuf van de interne kaartlezer. Door de kleine behuizing van de Xsarius Pure HD is het aantal aansluitmogelijkheden aan de achterzijde geminimaliseerd. De DVB-S2 tuner heeft geen doorlusmogelijkheid Er zijn poorten voor het externe infraroodoog en de analoge A/V-uitgang. Voor digitaal beeld en geluid zijn er een HDMI en een optische digitale autio-uitgang. Belangrijk is natuurlijk de netwerkaansluiting: met een aansluiting op het internet worden de mogelijkheden van de Xsarius Pure HD namelijk enorm. Twee USB 2.0 aansluitingen maken het geheel compleet.

Linux
De Xsarius Pure HD werkt op het Linux besturingssysteem en wordt standaard met firmware van OpenPli geleverd. Wat ons betreft een goede keuze voor Nederlandse en Vlaamse satellietkijkers. Hoewel de decoder niet door CanalDigitaal en TV Vlaanderen gecertificeerd is, komen dankzij OpenPli wel de belangrijkste functies binnen handbereik. Het gaat hierbij onder meer om fastscan. De door deze aanbieders gebruikte techniek voor het leveren van zenderlijsten wordt tevens met een automatische update ondersteund. Wijzigt CanalDigitaal en/of TV Vlaanderen het zenderaanbod, wijzigt men uitzendparameters of verplaatst men zenders naar een andere satelliet of nieuwe frequentie, dan wordt automatisch een nieuwe zenderlijst in de ontvanger geplaatst waardoor de kijker niets hoeft te missen.

Hybride
De combinatie Linux en OpenPli zorgt voor veel extra mogelijkheden. De ontvanger is hybride omdat hij satellietontvangst met internet combineert, maar de internetmogelijkheden worden dankzij de beschikbare add-ons nog veel groter. Het via internet bekijken van content wordt ook wel met OTT - afkorting van Over The Top - aangeduid. Op deze manier kunnen we onder meer kijken naar eerder uitgezonden programma's van tv-zenders, waaronder ook de NPO- en RTL-zenders. Verder zien we de mogelijkheid voor gebruik van IPTV. Hiervoor moet de gebruiker zich wel een beetje in de materie verdiepen, maar ook hier geldt weer dat Google je beste vriend is. Uiteindelijk blijkt dat we zelfs heel stoute dingen met deze IPTV-mogelijkheid kunnen doen. Zo zijn er betaalservers waarmee men - uiteraard illegaal - naar bijvoorbeeld de belangrijkste Amerikaanse tv-zenders in HD-kwaliteit kan kijken.

Eerste installatie
Xsarius heeft veel aandacht besteed aan de gebruikservaring bij deze nieuwe ontvanger. Met de zogeheten 1-2-3-wizard zijn de basisfuncties van de ontvanger in drie stappen klaar voor gebruik. Als we daarna een HD-zender via de Xsarius Pure HD bekijken, zien we dat de decoder echt een sublieme beeldkwaliteit levert. Ook de in SD uitgezonden kanalen zien er prima uit. Het beste beeldformaat dat kan worden geleverd is 1080p. De decoder is dus niet geschikt voor Ultra HD ontvangst, omdat de compressietechniek HEVC/H.265 niet wordt ondersteund. Dat is overigens niet gek voor een decoder in deze prijsklasse: een voor Ultra HD geschikte ontvanger kost namelijk het vier- tot vijfvoudige. Wie langs de grens met Duitsland woont en de DVB-T2 versie van deze decoder wil gebruiken voor ontvangst van Duitse, in DVB-T2 uitgezonden kanalen, komt van een koude kermis thuis. In Duitsland wordt namelijk in HEVC uitgezonden en dit kan met de Xsarius Pure HD niet worden weergegeven.

Interne kaartlezer
Zoals eerder gezegd is de Xsarius Pure HD niet door CanalDigitaal en TV Vlaanderen gecertificeerd. Gebruik van de interne kaartlezer in combinatie met een smartcard van deze aanbieders is echter zeer goed mogelijk en werkt probleemloos. De zaptijd tussen gecodeerde kanalen is iets langzamer dan bij ongecodeerde kanalen, maar nog altijd sneller dan de kritische grens van een seconde. Officieel is de interne kaartlezer geschikt voor de Conax-codering. Deze codering wordt in Nederland door Digitenne gebruikt. Dat fabrikanten de interne kaartlezer met een Conax-codering leveren, heeft vooral te maken met de lage licentiekosten die aan Conax verbonden zijn. De interne kaartlezer wordt bij veel Linux decoders - en dus ook bij deze - door middel van emulatie geschikt gemaakt voor andere coderingsnormen. Toekomstige werking kan hierdoor nooit verzekerd worden, maar het verleden bewijst dat dit in het geval van CanalDigitaal en TV Vlaanderen nooit problemen heeft opgeleverd. Wel moet de koper er rekening mee houden dat niet alle aangeboden zenders bekeken kunnen worden. Wanneer kanalen met de CWEO-techniek worden uitgezonden, zijn ze met de interne kaartlezer niet te bekijken. Hiervoor is de witte CI+ module noodzakelijk. Deze kan echter niet in deze decoder gebruikt worden omdat er geen Common Interface-slot aanwezig is.

Zoekmogelijkheden
Naast de al eerder genoemde fastscan zoekmogelijkheid beschikt de Xsarius Pure HD over diverse andere manieren om zenders te zoeken. Naast handmatige, automatische en multisat-scan mogelijkheden staat ook blindscan in het lijstje. Met blindscan wordt echt het volledige frequentiespectrum van een satelliet op alle mogelijke signalen gescand. Hierdoor heeft de satellietkijker alle beschikbare tv- en radiozenders in de zenderlijst staan. Het is mogelijk om voor blindscan een filter op te stellen van zenders die in de zenderlijst moeten verschijnen. Zo kunnen we onder meer gecodeerd uitgezonden zenders uit het zoekresultaat filteren. Blindscan werkt goed op de Xsarius Pure HD, en dat is hoofdzakelijk te danken aan de redelijk gevoelige tuner die in de decoder geplaatst is. Houd er wel rekening mee dat een zoekopdracht met blindscan behoorlijk wat tijd in beslag neemt.

DiSEqC
De Xsarius Pure HD is geschikt voor vrijwel alle soorten schotelinstallaties omdat alle DiSEqC-protocollen worden ondersteund. Van een enkele LNB tot een multisat-schotel met meer dan tien afzonderlijke LNB's kunnen door de decoder aangestuurd worden. Ook de door in Nederland en Vlaanderen veel gebruikte DUO LNB en Triple LNB kunnen probleemloos worden gebruikt. Ook voor installaties met een Unicable LNB is deze decoder een goede keuze.

Opname
Hoewel de Xsarius Pure HD geen mogelijkheid heeft om intern een harde schijf te plaatsen, kunnen we toch programma's opnemen. Hiervoor moeten we een externe harde schijf of USB-stick op de decoder aansluiten op een van de USB-poorten aan de achterzijde. Een externe 2,5 inch harde schijf kan door de decoder van voedingsspanning worden voorzien. Na het aansluiten van externe opslag komen er verschillende mogelijkheden beschikbaar. Programma's kunnen ongecodeerd worden opgenomen en zijn dus altijd terug te bekijken. Houd er wel rekening mee dat er opnamebeperkingen zijn omdat er maar één tuner aanwezig is. Live uitgezonden programma's kunnen worden gepauzeerd (timeshift).

Personaliseren
Eén van de voordelen van een Linux-ontvanger is dat we de mogelijkheid krijgen om deze naar eigen inzicht in te richten. Dit personaliseren gaat onder meer door middel van add-ons. OpenPli levert de firmware met alle noodzakelijke basisfuncties. Via het menu van de ontvanger kunnen de mogelijkheden uitgebreid worden door het downloaden van add-ons. Let er wel op dat hoe meer add-ons er draaien, hoe groter de kans is dat de decoder onstabiel wordt. Ons advies is dan ook alleen de add-ons te installeren die men echt gebruikt. Een add-on die na installatie tegenvalt of bij nader inzien niet wordt gebruikt, kan het beste direct worden verwijderd. Het grafische uiterlijk kan ook door de gebruiker worden bepaald. Dan kan door het installeren van skins. De skin verandert het uiterlijk van onder meer de menu's, de elektronische programmagids en informatiebalk bij de tv-zenders. Personaliseren kan daarnaast ook met de menuopties. We kunnen deze op 'simpel' zetten, waardoor we minder wijzigingen in het menu kunnen doorvoeren. De elektronische programmagids (EPG) levert - afhankelijk van de tv-zender - programma-informatie tot zeven dagen vooruit. Vanuit de EPG kunnen we de decoder probleemloos instellen om een later uitgezonden programma op te nemen. Hiervoor hoeft de decoder niet vooraf aangezet te worden.

Prestaties
De Xsarius Pure HD heeft ons verrast op het gebied van prestaties. Het is een snelle zapper, de communicatie met de afstandsbediening is goed, de interne kaartlezer werkt probleemloos en de beeldkwaliteit is subliem. De snelheid is te verklaren door de aanwezigheid van een Broadcom 2000DMIPS-chipset met een dual core processor met een snelheid van 750MHz. Hieraan gekoppeld is een 512MB DDR3 RAM geheugen en een 256MB NAND flash geheugen. Een minpunt is wel de netwerkinterface. Het gaat hier niet om een gigabit- maar een 10/100Mbit-interface. Dat is echter voldoende om vanuit het netwerk video, muziek en foto naar de decoder te streamen en via de mediaspeler te bekijken. Ook is het mogelijk om programma's op te nemen op een eventueel aanwezige NAS-server in het huisnetwerk.

Conclusie
Er komen steeds meer Linux-decoders op de markt met dit compacte formaat. De Xsarius Pure HD valt op vanwege zijn prestaties en gunstige prijsstelling. Voor iets meer dan honderd euro haalt men een volwaardige hybride decoder in de huiskamer die naast satelliet, kabel of Digitenne ook OTT-mogelijkheden biedt.